• onderwijsprijs blij
  • onderwijsprijs finale 2011 2013
  • onderwijsprijs bellen
  • onderwijsprijs finale 2009 2011
  • onderwijsprijs spandoek
Logo Nationale Onderwijsprijs

In maart 2020 gaat de nieuwe ronde van start. Binnenkort vindt u het aanmeldformulier op deze website.

Dalton Den Haag, Maerlant-Lyceum, Gymnasium Haganum, Haags Montessori Lyceum

Den Haag

In het kader van de aandacht voor excellentie in het onderwijs hebben vier Haagse scholen (Gymnasium Haganum, Dalton Den Haag, Het Haags Montessori Lyceum en het Maerlant-Lyceum) de koppen bij elkaar gestoken een een speciaal programma gemaakt voor leerlingen in 5-vwo.

Dit programma richt zich op de domeinen: Science, Humanities, Politics en Arts. Het doel is de leerlingen te laten kennismaken met bijzondere thema’s, nieuwe – verdiepende - inzichten en discussies binnen de genoemde gebieden en daarbij de afstand tussen de samenleving en het onderwijs te verkleinen. Docenten van de vier organiserende scholen maken het programma samen, dat bedoeld is voor de 20% best presterende leerlingen in 5-vwo. Maar hoge cijfers alleen zijn niet genoeg: leerlingen moeten een sollicitatiebrief schrijven waarin zij hun motivatie uiteenzetten om aan de Materclass mee te doen.

Na een pilot in het schooljaar 2012-2013 is het project vorig jaar echt van start gegaan: drie dagen, verspreid over het jaar waarin leerlingen stevig aan het werk werden gezet, vaak door sprekers van buitenaf: er werden practica uitgevoerd, films geanalyseerd en gastsprekers door de leerlingen stevig aan de tand gevoeld (en andersom!). Er werd gedebatteerd, gefilosofeerd en dat alles op een hoog niveau. Een der leerlingen vatte de opbrengst kernachtig samen door na afloop van een Masterclass te zeggen: “Ik heb ervaren hoe je tijdens de Masterclass wordt uitgedaagd om heel diep in te gaan op een onderwerp, waar je tijdens de gewone lessen alleen maar oppervlakkig kennis van neemt: dat vergeet ik nooit meer.”

Categorie

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast