Educatie

Wat zijn de oorzaken waarom peuters grensoverschrijdend gedrag vertonen

Als ouders heb je het gegarandeerd al ooit meegemaakt: driftige peuters die met plots overschrijdend gedrag de boel in de omgeving op stelten zetten. Je doet aan zelfreflectie en stelt de vraag waarom je kind zo koppig het speelgoed weggooit. Voor jij je zorgen maakt toch even een geruststellende noot: je schattig kind begrijpt die eigengereide impulsieve gedragshouding zelf ook niet. Kinderen op jongere leeftijd zoals dreumesen en peuters worden overmand door plotse handelingen die sterker en groter zijn dan zij zelf zouden willen.

Algemene richtlijn: neem het onacceptabel gedrag nooit persoonlijk op

Axioma nummer 1 die je sowieso in het achterhoofd moet houden. Neem nooit het grensoverschrijdend gedrag van je kind persoonlijk. Kinderen houden van hun ouders, appreciëren hun en hebben ouders meer nodig dan ze laten blijken. De hoofdredenen waarom kinderen de grenzen opzoeken hebben volgende oorzaken:

#1. Baak de grenzen duidelijk af

De overgrote meerderheid van de kinderen gaan vaak hun grenzen over omdat het hun nooit is aangeleerd wat ze mogen en wat niet toelaatbaar is. Kinderen houden ervan de kantjes te kleuren zonder moedwillige kwade bedoelingen.

#2. De zogenaamde peuterpuberteit

Peuters met driftbuien en koppig gedrag zijn de normaalste zaak van de wereld en is in feite niets om van wakker te liggen. Hij of zij reageert op alles afwijzend. In de medische wereld heet dit gedrag peuterpuberteit en worden vastgesteld in de leeftijd tussen 2 en 4 jaar. Uitgerekend in de levensfase dat ze nog alles moeten aanleren, willen de peuters op eigen benen staan.

#3. Woede werkt hoe dan ook aanstekelijk

Een puberende peuter in huis brengt heel wat meer leven in de brouwerij dan je lief is. Als ouder is het belangrijk de nodige kalmte te bewaren zodat de peuter gerust kan worden gesteld. Een goede raad: ga nooit vloeken of beginnen te tieren. Het maakt een peuter nog meer driftiger en erg agressief. Straffen en in het hoekje zetten lost nauwelijks iets op en heeft vaak een averechts effect. Hoe meer reacties je uitlokt, hoe meer aandacht je peuter wil krijgen.

Zeg nee wat jij echt niet wil en zit op dezelfde lijn met je partner

Het is vaak te vroeg om je kind op zo’n jonge leeftijd al op het strafbankje te zetten na balorig gedrag. Wees anderzijds heel consequent. Wanneer een bepaald gedrag niet door de beugel kan, blijf je ‘nee’ zeggen en wijk je niet van je mening af. Het hangt af van de individuele situatie af van kind tot kind, maar sommige peuters kunnen worden afgezonderd. Denk bijvoorbeeld aan een plaats in de hoek bijvoorbeeld. Een consequente houding als ouder aannemen betekent ook dat je partner op dezelfde golflengte zit zodat er geen misverstanden ontstaan.

Comments are closed.