Trainingen

5 tips voor het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen

De eerste levensjaren zijn van fundamenteel belang voor het leggen van de basis waarop het kind zich tot een volwassene zal ontwikkelen. De hele tijd worden duizenden stukjes informatie geabsorbeerd, die als stimulansen zullen dienen voor de ontwikkeling van emoties, motoriek, gedragsbeheersing, logica, taal en geheugen.

In deze fase is het uiterst belangrijk dat het kind zowel thuis als in de crèche diverse prikkels krijgt. Vroege relaties met ouders en zelfs met andere kinderen zijn van cruciaal belang voor de persoonlijke ontwikkeling.

Het moet gaan om kwaliteitsrelaties, gebaseerd op zowel aandacht voor lichamelijke behoeften als op consequente affectieve banden, communicatie, veiligheid en ook het aanbieden van goede ervaringen om de wereld aan het kind te introduceren. Om je tijdens deze belangrijke fase te helpen, hebben wij daarom 5 tips opgesteld om de ontwikkeling tijdens de kindertijd te stimuleren. Bekijk ze!

1. Praten en omgaan met de familie

In deze fase hebben contact en affectie een directe invloed op het leren. Praten met jouw kind, langzaam spreken en in zijn of haar ogen kijken, bevordert het ontstaan van een sterkere en langduriger affectieve band.

De aanwezigheid van de vader, de moeder en het gezin als geheel is een van de belangrijkste dingen voor de ontwikkeling van de kleintjes, ook dagelijks op school. In een gunstige omgeving voelen zij zich veiliger om zich elke dag in nieuwe activiteiten te ontwikkelen.

2. Speel

Door te spelen kunnen kinderen gevoelens uiten, creativiteit ontwikkelen en leren omgaan met hun emoties. Een kind dat speelt, vertoont gezondheids- en emotionele intelligentie, is vaardiger in communicatie en kan zich beter tot anderen verhouden. Speels spel moet zowel thuis als op school gebeuren, waar kinderen het grootste deel van hun tijd doorbrengen.

3. Luister naar muziek

Muziek roept emoties en gevoelens op, kalmeert en kan zelfs goede momenten creëren met geliefden. Bovendien kunnen kinderen door muziek ritme en motorische coördinatie trainen. Dit is een activiteit die veel troost brengt voor baby’s, waarmee tijdens de zwangerschap kan worden begonnen en die tijdens de volgende jaren thuis en op school moet worden voortgezet.

4. Een evenwichtige voeding

Een gezonde voeding, rijk aan gediversifieerde voedingsstoffen, is van fundamenteel belang voor het leerproces en de ontwikkeling van het kind. Dit is de energiebron van kinderen en brengt voordelen mee, gaande van speelbereidheid tot verbetering van het geheugenvermogen. Daarom is het belangrijk prioriteit te geven aan een rijke en gevarieerde voeding.

5. Verhalen lezen en vertellen

Hoewel kinderen op deze leeftijd nog leren lezen, is het belangrijk om vanaf de eerste levensjaren de gewoonte van het lezen aan te kweken. Naast alfabetisering draagt het vertellen van verhalen bij tot de ontwikkeling van creativiteit en verbeelding, en de inhoud van de verhalen kan ook leren over gevoelens, waarden en relaties.

Door deze activiteit kunnen kinderen ook communiceren, aandacht en geheugen oefenen, kennis verwerven, taal verbeteren, beter schrijven en nadenken over de wereld om hen heen.

Comments are closed.