Informatie

Kan je kinderen stimuleren om te leren lezen?

Kinderen zijn vaak erg gemotiveerd om te leren lezen. Eindelijk zullen ze zelf ontdekken wat er juist in hun favoriete boekje geschreven staat en wat al die woorden juist betekenen. Als je merkt dat je kind erg veel interesse in het lezen vertoont, kan je hem thuis extra stimuleren. Je kan hem spelenderwijs woordjes aanleren en hem misschien ook al eens zijn naam laten schrijven. Wanneer je nog een peuter thuis hebt zitten is het goed om hem of haar regelmatig te laten lezen. Weet je niet waar je moet beginnen qua boeken? Kijk dan zeker eens nar kinderboeken voor 2 jarige, dit geeft je meer inzichten om de juiste keuze te maken.

Lees geregeld voor

Voorlezen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Zeker als je er een gezellig moment van maakt, zal hij het lezen later associëren met warmte en veiligheid. Laat je kindje steeds meekijken. Op deze manier ziet hij al die tekens staan en begrijpt hij al snel dat dit wel eens de woorden zouden kunnen zijn. Het is ook een goed idee om de rollen eens om te draaien. Een kindje dat (doet alsof hij) voorleest, zal trots zijn op deze prestatie en zal extra gemotiveerd zijn om zo snel mogelijk te kunnen lezen. Leest je kind liever niet zelf voor? Lees hem dan zeker eens een leuk voorleesboek voor! Zo ontstaat er een betere band en wordt het kind gemotiveerd om ook zelf te gaan lezen.

Speel leerzame spelletjes

Spelenderwijs leren is natuurlijk het leukst. Tegenwoordig liggen de winkels gelukkig vol met leerzame spelletjes. Je kan kiezen voor een spel waarbij kinderen de letters leren kennen of voor een magnetisch bord waarop ze zelf woordjes kunnen vormen. Het is ook een leuk idee om samen een spel te creëren. Tijdens een knutselnamiddag kan je zelf woordrupsen of een kwartet maken. Wedden dat je kinderen hun eigen spel het leukst vinden?

Volg het lessenpakket

Elke school volgt een andere methode om kinderen te leren lezen. Meestal focussen de kinderen zich op één letter gedurende een paar weken. Je kan hier thuis handig op inspelen. Zo kan je tijdens het koken bijvoorbeeld steeds een ingrediënt met deze letter aan de maaltijd toevoegen. Hang de letter eventueel ook aan de koelkast of tegen de muur. Op deze manier zien je kinderen de letters dagelijks hangen en ze zullen ze dan ook sneller onthouden.

Geef het goede voorbeeld

Een gouden regel die in het huidige digitale tijdperk wel eens vergeten wordt. Neem zelf ook eens een boek vast. Leg de telefoon aan de kant, laat de televisie uit en haal ook de tablet niet tevoorschijn. Kinderen kijken namelijk erg naar hun ouders op en zullen het gedrag kopiëren. Geef boeken ook een duidelijke plek in huis. Leg hier en daar wat tijdschriften neer en maak een boekenkast die duidelijk zichtbaar is. Je kinderen worden op deze manier vast wel eens nieuwsgierig en zullen sneller een boek vastpakken. Als ze bovendien zien dat jij het erg leuk vindt om te lezen, zullen ze het zelf ook een prettige bezigheid vinden.

Comments are closed.