Hoe kies je een goede basisschool uit?
De basisschool is de start van een nieuwe etappe in het jonge leven van je kinderen. Zowel de cognitieve als sociale vaardigheden zullen er in deze periode aanzienlijk op vooruit gaan. Het is daarom erg belangrijk dat je een goede school uitkiest waar ze zich helemaal op hun gemak voelen. Op deze manier kunnen je kinderen zich volledig ontwikkelen en bouwen ze vriendschappen voor het leven op.
De ligging en de bereikbaarheid van de school
De exacte locatie van de school is vaak het eerste selectiecriterium. Een school die bij jou in de buurt ligt, is natuurlijk erg interessant. Sommige ouders kiezen echter voor een school die op de route naar hun werk ligt. Je moet er in dit geval wel rekening mee houden dat de vrienden of vriendinnetjes iets verder weg wonen. Verder moet je ook met de bereikbaarheid van de school rekening houden. Je kinderen zullen op termijn te voet of met de fiets naar school willen gaan en het is dan ook belangrijk dat de route naar de school niet te lang en vooral veilig is.
Wat is de geloofsopvatting of levensopvatting van de school?
Elke ouder baseert zich op een bepaalde religie of levensbeschouwing tijdens de opvoeding. Het is erg belangrijk dat je een basisschool uitkiest die bij jouw waarden aansluit. In Nederland heb je de keuze uit openbare of bijzondere basisscholen. De openbare basisscholen maken gebruik van een algemeen lessenpakket en zijn voor iedereen toegankelijk. Bijzondere basisscholen verwerken religieuze aspecten in het lesmateriaal of baseren zich op een bepaald concept. Voorbeelden hiervan zijn islamitische, rooms-katholieke of Montessori scholen.
Welke sfeer hangt er in de school
De uitstraling van de gebouwen en de sfeer die in de school hangt, speelt ook zeker een belangrijke rol. Om een duidelijk beeld van de werking van een school te krijgen, moet je zeker een bezoek inplannen. Tijdens een bezoek aan de school merk je meteen hoe het personeel met de kinderen omgaat en hoe ze de ouders benaderen. Sommige scholen zijn eerder georganiseerd en formeel, terwijl het bij andere scholen wel één gezellige bende lijkt. Het is aan jou om te beslissen welk concept beter bij je opvoeding past en waar je kinderen zich het best bij voelen.
De schooltijden en naschoolse opvang
Zeker als beide ouders werken, moet je de schooltijden en de opvangmogelijkheden goed bekijken. Het kan namelijk zijn dat je voor- en naschoolse opvang nodig hebt. Het is ook een goed idee om de flexibiliteit op je werk te bekijken. Vooral voor jonge kinderen is het belangrijk dat je ze zelf tijdig kan gaan halen. Ze moeten nog aan het ritme wennen en het geeft hen een veilig gevoel als ze weten dat hun moeder of vader hen netjes staat op te wachten aan het einde van de dag.