Kinderen

Als het gaat om de opvang van je kinderen is enkel het beste goed genoeg

Na een deugddoende periode van zwangerschapsverlof is het dan helaas de hoogste tijd om de zorg voor je kindje aan anderen over te laten zodat jij terug naar het werk kunt. Dat dit met angsten, twijfels en onzekerheden gepaard gaat, is volkomen normaal. Je kinderen zijn zowat het belangrijkste in je leven en je wil niet dat het hen ook maar aan iets ontbreekt. De keuze van de kinderopvang is dus iets om goed over na te denken. Wat zijn voor jou de belangrijkste voorwaarden waaraan de opvang moet voldoen en welke kinderopvang beantwoordt daaraan?

Hoe vind je een goede kinderopvang?


Het belangrijkste is om tijdig de zoektocht te beginnen. Eigenlijk al vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat er in de opvang die voor jou de beste lijkt te zijn geen plaats meer is. Maak een lijstje met alles waaraan een goede kinderopvang voor jou moet voldoen én, heel belangrijk, ga op bezoek in die kinderdagverblijven waarvan je denkt dat ze aan je voorwaarden voldoen. Alleen ter plaatse kun je zien hoe het er echt aan toegaat en kun je jezelf ervan overtuigen dat je kindje echt wel in goede handen is.

De pedagogische aanpak


Kinderen moeten een fantastische kindertijd kunnen beleven, zoveel is zeker. Daarnaast is het echter even belangrijk dat hun ontwikkeling voldoende gestimuleerd wordt en daar heeft de kinderopvang een grote rol in te vervullen. Kleinere groepen per begeleider bijvoorbeeld zorgen ervoor dat ieder kind de nodige aandacht krijgt. Spelenderwijs leren, het maakt de tijd in de kinderopvang niet alleen aangenaam, maar ook boeiend en uitdagend.

De kwaliteit van de kinderopvang


Je doet er goed aan om vooraf na te gaan of de kinderopvang die je op het oog hebt, voldoet aan de kwaliteitsvoorwaarden. Je kunt hiervoor in de kinderopvang zelf het inspectierapport van de GGD raadplegen. Veiligheid, hygiëne en een doorgedreven beleidsplan vormen de pijlers van de inspecties.

Enkele praktische overwegingen


Iedere kinderopvang is vrij in de keuze van openingsuren, maar die kunnen voor jou wel het verschil maken. Heb jij vroege of late diensten of werk je ook tijdens het weekend, dan is het belangrijk de ruime openingsuren als voorwaarde aan te stippen bij je zoektocht. Ook de ligging is iets om aandacht aan te besteden. In je eigen stad of gemeente of op de weg naar het werk is nog zo makkelijk en het bespaart je bovendien heel wat tijd. Vergeet ook niet om tijdens je bezoek naar de tarieven te vragen zodat daar geen verrassingen uit de bus komen na de eerste opvangmaand.

Comments are closed.