Kinderen

Kinderen opvoeden is meer dan een uitdaging

Kinderen opvoeden is op zijn zachtst uitgedrukt een hele opgave en uitdaging. Als ouder ben je er dag en nacht onbewust mee bezig. Als je van kindsbeen af er vroeg mee begint, ga je daar later de nodige vruchten van plukken. Kordaatheid is een sleutelwoord bij opvoeding. Maar positieve stimulatie zorgt eveneens voor een positief gedrag. Als ouder het schoolvoorbeeld geven biedt een grote meerwaarde tijdens de opvoeding.

Opvoeding start letterlijk van kindsbeen af

Opvoeden begin je heel vroeg en voor dat je kind 1 jaar is. Als peuter test elk kind uit waar de limieten liggen. Goed gedrag beloon je met een lach, door een klopje op de schouder te geven of een knuffel. Ongepast gedrag wordt vaak beantwoord door een tik op de bil te geven, even afgezonderd te zetten of ostentatief te negeren.

Vanaf basisschol handje helpen in het huishouden

Kinderen kan je vanaf de basisschool een handje laten helpen in het huishouden. Op die manier ontwikkelen ze een zeker verantwoordelijkheidsgevoel dat later goed van pas komt. Dit kan je laten doen door kleine karweitjes te laten uitvoeren zoals afruimen, het dekken van een tafel of helpen bij de afwas. Wanneer de kinderen de leeftijd van puberteit hebben bereikt is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. De opvoeding verloopt dan via tweerichtingsverkeer.

Enkele praktische tips bij onvoorziene situaties

  • Het vergeten van boterhammen

Als ouder heb je het wellicht al eens meegemaakt dat de kinderen hun boterhammen in alle haast zijn vergeten. Vanuit een opvoedkundige invalshoek is nabrengen geen goed idee. Je kind redt zich wel die dag en zal op deze wijze de boterhammen nooit meer vergeten.

  • Afspraken over computergebruik

Plaats de computer in een ruimte die gemeenschappelijk is. Maak duidelijke afspraakmomenten wanneer de kinderen de computer mogen gebruiken. Voor een kind dat naar de basisschool gaat is een wekelijks vast ogenblik voldoende.

  • Op reis gaan in onderling overleg

Als je op vakantie gaat, kan je met de kinderen overleggen om iets te gaan doen wat zij leuk vinden. Zij mogen een dag uitkiezen.

  • informeer over online websites

Een heikel punt de dag van vandaag is dat je de kinderen voldoende voorlicht wat kan en niet mag wanneer ze online gaan. En vooral duidelijk maken dat bepaalde websites moeten worden vermeden.

Loslaten hoort bij de opvoeding van kinderen

Je mag van je kinderen houden, maar daar komt een tijdstip dat je een kind moet loslaten. Een veelgemaakte fout is dat jonge kinderen in jullie of jou bed mogen slapen. Hou er rekening mee dat je die gewoonte niet in een handomdraai kunt afleren. Laat je kinderen ook nieuwe dingen ontdekken. Op kamp gaan is daar een mooi voorbeeld van. Op die manier krijgt hun zelfvertrouwen een stimulans.

Comments are closed.