Kinderen

Zo begint je kind het nieuwe schooljaar helemaal ontspannen

Een nieuw schooljaar is voor heel veel kinderen een leuke gebeurtenis, die misschien wel een beetje stress met zich meebrengt. Zeker als het het eerste échte schooljaar is! Gelukkig zijn de ouders er om de transitie van vakantie naar school een beetje vlotter te doen verlopen.

Wat kan je nu doen om het voor je kind gemakkelijker maken om naar school te gaan? Hier vind je enkele van de beste tips, die zowel jij als je kind helpen!

3 tips voor een vlotte overgang van vakantie naar schooljaar

1. Gebruik een checklist

Eigenlijk gelden voor je kind dat naar school gaat dezelfde regels als voor jou als je naar het werk gaat – en een goede voorbereiding is daar een essentiële factor bij. Maak daarom op voorhand al een checklist met benodigdheden en dingen die je moet onthouden, zodat je niet op het laatste momenten nog van alles moet doen.

Denk hierbij aan accessoires voor het schooljaar, zoals balpennen en ander schoolgerief, maar ook bijvoorbeeld de inschrijving, transport als het gaat om een nieuwe school en meer. Zo creëer je meer rust in je eigen hoofd én dat van je kind!

2. Maak er een gezamenlijke activiteit van

Daarbij is het gewoon veel leuker als je de aanloop naar het nieuwe schooljaar met je kind kunt delen en er een gezamenlijke gebeurtenis van maakt. Door je kind bij de transitie van vakantie naar school te betrekken, leer je ze omgaan met de stress die daarbij komt kijken én kunnen ze er zelfs van genieten.

Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je een sterkere band krijgt met je kind, waardoor het naar school gaan dan weer een stuk vlotter zal verlopen. Een tweede bonus? Je hebt zelf ook minder stress, en dat is natuurlijk ook belangrijk!

3. Pas het ritme op voorhand aan

Een laatste goede tip om je kind te helpen naar school te gaan, is door het bioritme al ruim op voorhand aan te passen. Kinderen, en dan vooral pubers, hebben de neiging om tijdens de zomervakantie lang te slapen, wat natuurlijk begrijpelijk is. Als daar dan plots die eerste schooldag is, dan kan vroeg opstaan echter een grote shock zijn. Het resultaat is minder motivatie, energie en dus een slechte start van het nieuwe schooljaar.

Gids je kinderen bij het aanpassen van hun bioritme, zodat ze het gewend zijn om vroeger uit bed te komen en wat vroeger te gaan slapen. Dat zal die eerste weken school ongelofelijk veel gemakkelijker maken. Zowel voor je kind als voor jijzelf!

Comments are closed.